מסיכות ואמון בזוגיות
"אני לא מאמינה". "אני לא חושב שאת מתכוונת בדיוק למה שאת אומרת" "אתה בטוח שאתה מסוגל"??? אלו משפטים שמביעים חוסר אמון בן הזוג.
אין דבר קשה יותר מחוסר אמון בזוגיות. האמון בין בני זוג הוא אחד הדברים המעמידים את הבית על איתנו וגורמים לו להיות מבוסס, מחוייב בצורה הנכונה למטרה הנכונה, ומסייעים לו להפוך את הקשר הזוגי לקשר קרוב ואוהב.
מה מאפשר לבן זוג לתת אמון בשני? עד כמה שאמון הוא צורך בסיסי בין בני הזוג, הוא דווקא מתחיל הכי בעולם מבפנים: ביכולת של כל אחד מבני הזוג להיות כנה בתוך עצמו, להאמין ליכולות הפנימיות שלו, לקו המחשבה שלו ולהיגיון הבריא בתוכו, להאמין כי הוא ראוי לאהבה, לקבלה ולהערכה, ולסמוך על עצמו כאחד שמסוגל לקבל או לתת צרכים רגשיים לבן הזוג.
לצערי, אני פוגשת לא מעט נשים וזוגות המתארים את עצמם כמתקשים לתת אמון בשני באופן כללי ובזוגיות במיוחד. כשאני מתשאלת עוד ומגיעה לשורש הנקודה, כמעט תמיד התשובה תהיה עמוק בתוך מי שניצב מולי כשהוא מתקשה להתחבר לטוב בתוכו, ולהעניק לטוב הזה כנפיים שיוכלו לעוף קדימה עבור האחר.
האמון הוא צורך רגשי הנרכש בגיל צעיר מאד עוד בשלב הינקות וממשיך הלאה במשך שלבי ההתפתחות של הילד עד להתבגרותו הסופית בגיל ההתבגרות. כשמשהו באמון הבסיסי חסר אצל האדם הבוגר יהיה עליו להתעמל על היכולת לספק את הצורך הרגשי הזה בצורה עצמאית ולבנות אותו עד לרמה שלא תפריע לזוגיות או לקשרים אחרים במשך החיים.
באיזו דרך אפשר לבנות את האמון בתוכנו פנימה כדי שהוא יאיר וישפיע על האמון בקשר הזוגי?
קודם כל, להתחיל לאסוף חוויות קטנות של הצלחה. מדובר בדברים שהם פשוטים לגמרי, אבל אם מתמקדים בהם, כותבים אותם או מתזכרים אותם בדרך אחרת הם יכולים ליצור פלאים באמון האישי.
מעבר להצלחות הקטנות כדאי תמיד להוסיף להם הגדרה של התכונה הטובה שנמצאת מאחורי הפעולה הזו. נניח: היום בישלתי ארוחת צהריים מושקעת לילדיי. זו חווית הצלחה! או לדוגמא: התקשרתי לבעלי במשך היום כדי להתעניין בשלומו. בשלב השני: איזו תכונה יש בי שלכן הצלחתי במשימה הזו? וכאן יכולות לעלות שלל תכונות טובות: חריצות, מסירות, טוב לב, דאגה לשני, חום, יכולת קולינרית, יכולת מילולית ועוד.
ברגע שחווית ההצלחה מקבלת תוקף של הגדרת הטוב בתכונה שניחנו בה, האמון הפנימי מתחיל להיבנות, בשלב הבא אפשר להמשיך לרמה נוספת ולשאול את עצמנו: באיזה עוד מקומות בחיים באה התכונה הזו לידי ביטוי? ולקבל מענה מעוד חוויות הצלחה שמביאות לשרשרת של עוד תכונות טובות. לדוגמא: מסירות מול המשפחה המורחבת, יכולת תקשורתית מול הצוות בעבודה, יכולת נתינה מול שכנות בבניין ועוד ועוד.
כשאדם מחובר לטוב הפנימי שלו, הוא פתאום פנוי יותר לראות את הטוב של השני, להקשיב לו, ולהאמין כי יש אפשרות לתת מקום לטוב בעולם, כי מותר להאמין שיש אפשרות של מצב חיובי בקשרים או בתחומים אחרים, וכשמגיע מקרה שבן הזוג משתף במשהו מוצלח שהוא עשה, במקום שתצא תגובה המביעה חוסר אמון מוחלט תצא פתאום תגובה מקבלת אוהדת, מאמינה.